Değerli Müşterimiz;
Evraklar her ayın 10'unda en geç 15 sine kadar tarafımıza teslim edilmesi eksik kalan faturaların en geç 20 sine kadar iletilmesi ayın 20 sinden sonra gönderilen evraklar bir sonraki ayda dikkate alınacağını tarafınıza bildirir bu konuda idarece düzenlenecek idari yaptırımlarla karşılaşabileceğinizi hatırlatarak sözleşmemiz ve yasal sorumluluk kapsamında bir sorumluluğumuzun olmadığını belirtmek isteriz bu konuda hassas davranmanız gerekmekte olduğunu bildiririz,
Tarafınıza gönderilen masraf listesini her ay düzenli olarak tarafıma göndermeniz gerektiğini iş bu masraf listesi düzenlenmediği takdirde, fişlerin gerekli özen gösterilerek (TARİH SIRASI- KIRIŞMAMIŞ-OKUNAKLI) yukarıda belirtilen tarihler göz önünde bulundurularak teslim edilmesi ve TERMAL kağıtlar belirli bir süre sonrasında silindiğinden dolayı Fişlerin FOTOKOPİSİNİ çekmenizin zorunlu olduğunu hatırlatırız.
Faaliyetinizi ifa etmek üzere yapmış olduğunuz harcamalarda fiş yerine fatura almanızın zorunlu olduğunu hatırlatır Gider yazılması ve KDV indirim konusu yapılması için tüm harcamalarınızın karşılığında FATURA yerine fiş almanız halinde incelemelerde bu fişlerin İdare tarafından çıkartılmasını ve kayıtlardan çıkartılarak vergi ziya cezası olarak değerlendirmesi hususunda yaptırımlar uygulaması kaçınılmazdır. Bu sebeple tüm alış verişleriniz de FATURA almanız gerektiğini hatırlatırız.
Tüketime konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderlerin ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik edilmesi mümkün olup (tabii burada fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin sınır ayrıca dikkate alınacaktır Ancak, müşterinin talep etmesi halinde satılan mal veya yapılan hizmetin tutarı ne olursa olsun, “fatura” düzenlenmesi zorunludur. ); bunlar dışında kalan alış ve giderlerin ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) fişi (veya perakende satış fişi “PSF” ) ile tevsik edilemeyeceği, tevsik edilse de bu harcamanın kanunen kabul edilmeyen gider (KKEG) olacağı, söz konusu belgelerde yer alan KDV’nin de indirim konusu yapılamayacağı açıklanacak, devamında ise bu düzenlemeleri neden doğru bulmadığımızı ve uygulamada genel kabul görmüş yaklaşıma göre bu düzenlemelerin günümüze göre yeniden gözden geçirilmesine gerektiğine dair görüşlerimizi açıklayacağız.
Söz konusu giderlerle ilgili KDV’ler de indirim konusu yapılabilecektir. Ancak KDV indirimi, bunların dışındaki belgeler için söz konusu olmayacaktır. Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV’si de indirilemeyecektir.
Muhasebe Sözleşme Maddeleri.
- İşletme ile ilgili belgelerin mevzuata uygun olarak tedariki ve düzenlenmesi ile işletmede yapılması gereken her türlü yılsonu sayımı /stok sayımı ve fiili envanter çalışması iş sahibi tarafından mevcut yasal düzenlemelere uygun olarak yerine getirilecek ve sonuçları Meslek mensubuna zamanında, doğru ve tam olarak yazılı şekilde intikal ettirilecektir.
- Meslek mensubu, sözleşmede belirlenen konulardan sorumludur. İş sahibi tarafından meslek mensubuna yasal kayıt süresi içinde verilmemiş belgelerden doğacak sorumluluk iş sahibine aittir.
- İş sahibi, meslek mensubunun ilgili mevzuatın gerekleri açısından yapacağı sözlü uyarıları derhal dikkate almak zorundadır. İş sahibinin bu uyarıları dikkate almaması halinde, meslek mensubu bu uyarıyı yazılı olarak yapacak, yazılı uyarının yapılması ile birlikte meslek mensubunun konuya ilişkin sorumluluğu sona erecektir.
- İş sahibi, meslek mensubunun kayıtlara esas aldığı belgelerin doğru ve gerçek olmamasından, maddi ve/veya şekli noksanlıklar içermesinden yahut idarece kabul edilmemesinden ve bu sözleşmedeki her türlü yükümlülüklerinden, her derecedeki kusurundan dolayı sorumludur. İş sahibi, üzerine düşen yükümlülüklerini yerine getirmemesi dolayısıyla meslek mensubunun ilgili mevzuat gereği karşılamak durumunda kalacağı her türlü mali yükümlülüğü (vergi, resim harç ve benzeri mali yükümlülükleri ile bunların cezaları ve zam, faiz gibi ferilerini) derhal meslek mensubuna ödemekle yükümlüdür.
- Sözleşme kapsamında meslek mensubunca yapılacak işlere dâhil edilmesi halinde, iş sahibi; çalışanların işe giriş ve çıkışları hakkında meslek mensubuna yasal süresi içerisinde yazılı olarak bilgi vermek zorunda olup, aksi takdirde meslek mensubunca bu bildirimler yapılmayacaktır. İş sahibince yasal süresi içerisinde meslek mensubuna yazılı olarak bildirilenler dışında, ilgili bildirimlerin süresinde yapılmamasından dolayı meslek mensubunun hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır.
- Eksik çalışmaya ve çalışanlara ilişkin iş göremezlik raporlarına ilişkin bildirimler için de meslek mensubuna ayrıca yazılı bilgi vermesi zorunludur. Yazılı olarak bildirilenler dışında, ilgili bildirimlerin yapılmamasından dolayı SGK tarafından iş sahibine kesilecek cezalardan dolayı da meslek mensubunun herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
- İşyerinde çalışmakta olan personelin özlük dosyasının düzenlenmesi ve saklanması iş sahibinin sorumluluğundadır.
Anlayışınız İçin Teşekkür eder İyi Çalışmalar Dileriz.